Luftgevär – Att välja rätt vapen och utrustning

Idag är det många som ägnar sig åt skytte med luftvapen. Här är det i huvudsak luftgevär som är mest populära. Att skjuta med luftgevär är också något som gör dig till en bättre skytt. Exempelvis kan det vara en bra träning för alla jägare.

Utöver det finns också de som gillar att skjuta med luftvapen som hobby, eller satsar på en karriär som tävlingsskytt. Här kan du läsa om olika typer av luftgevär och hur du väljer ett bra kikarsikte.

På så sätt får du bra information som leder till att du har rätt vapen i handen när du ska börja skjuta.

Olika typer av luftgevär

Här finns det generellt sett tre olika varianter av luftvapen. Det gäller både luftpistoler och luftgevär. Det är pumpvapen samt reservoargevär och fjäderdrivna luftgevär.

Vilket som är det bästa valet här är mycket individuellt. De traditionella varianterna är fjäderdrivna luftvapen, som oftast är de du ser i skytteklubbar. Dock kan det även vara så att de mer moderna idag använder reservoargevär.

Vi ska kika lite närmare på hur de olika typerna fungerar.

Luftgevär med fjädermekanism

Här har vi den gamla traditionella varianten av luftgevär. Rent generellt sett får du med det här valet ett stabilt och träffsäkert vapen med god balans. Givetvis beror allting efter det på dig som skytt.

Själva funktionen är ett luftgevär som kan laddas med ett skott, för att sedan skjuta iväg det med hjälp av en kraftfullt fjädermekanism.

Reservoargevär

Här har du kanske det mest praktiska luftgeväret. Många säger också att det är det mest stabila, balanserade och träffsäkra varianten. Här finns en så kallad tryckkammare eller reservoar.

Genom att fylla upp trycket med luft i behållaren skapas ett tryck som kan skjuta iväg flera skott innan den behöver återfyllas. Här kan du också många gånger använda ett magasin och ladda med flera skott.

Pumpgevär

Du som väljer ett pumpgevär, har gjort valet av ett vapen som komprimerar luft. Något som då medför att du genom att pumpa vapnet tillverkar komprimerad luft, tryckluft, som när du avlossar geväret släpper ut trycket och därmed skjuter iväg skottet.

Ett pumpgevär kan laddas med flera skott på en gång.

Olika kaliber på luftgevär

När det gäller olika kalibrar på skotten eller kulorna till luftgevär finns följande som standard.

  • 4,5 mm
  • 5,5 mm
  • 6,35 mm
  • Rundkulor 4,5 mm

Om du har ett luftvapen som skjuter rundkulor, kommer du inte att ha mycket mera val är 4,5 mm. Dock kommer 4,5 och 5,5 mm av standard ammunition vara det bästa valet för hög träffsäkerhet. I det fallet är 5,5 mm det bästa valet då de inte påverkas lika mycket av vind som 4,5 mm.

Tillbehör till luftgevär

För det första behöver du naturligtvis ett kikarsikte till ditt luftgevär. Här spelar det ingen roll om du använder det för skyddsjakt eller vanligt luftgevärsskytte. För det andra kan det alltid vara bra att förvara geväret i en väska under olika transporter.

I övrigt finns det många olika tillbehör såsom skjutstöd och axelremmar med mycket mera.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *